Kort om allemansrätten

Allemansrätten ger paddlare en fantastisk möjlighet att röra sig fritt längs stränder och sjöar, till och med på platser som ägs av andra. Den möjliggör att du kan ta del av allt det vackra som Sveriges kuster och sjöar har att erbjuda helt gratis. Med de rättigheter som allemansrätten ger dig, så följer även ett stort ansvar gentemot djur, natur och markägare. Man bör alltid ha allemansrättens huvudregel i åtanke: Inte störa och inte förstöra.

Områden där allemansrätten är begränsad.

Tänk på att allemansrätten är begränsad i följande typer av områden:

  • Fågelskyddsområden
  • Djurskyddsområden
  • Naturreservat
  • Nationalparker

I dessa områden gäller lokala föreskrifter och det kan till exempel råda förbud mot att besöka platsen under vissa perioder, att tälta eller att göra upp eld. Det är alltså viktigt att ta reda på vad som gäller innan man går i land på en plats. Att ha en karta där den här typen av områden är utmärkta, är därför bra att ha med sig i kanoten.
Det vanligaste man stöter på som paddlare är fågelskyddsområden. Dessa är ofta utmärkta med skyltar som informerar om när på året fågelskyddsområdet gäller. Ha därför gärna med en kikare så att du på håll kan se vad som står på skyltarna.

Lämna inga spår i naturen

För att minimera slitaget på vår vackra natur så är det viktigt att tänka på följande:

  • Övernatta främst där det finns en eldstad, dass och sopkärl. Välj annars en plats som inte stör boende i närheten.
  • Använd befintliga toaletter. I brist på dessa så gräv en en grop och täck över riktigt ordentligt så att inte djur kan dra fram toalettpappret. Ha därför med en liten toaspade i kanoten som gör det lätt att gräva en grop vid behov.
  • Lämna alltid din rastplats utan spår. Ta med dig allt skräp tillbaka i din egna sopförvaring. Ifall du lägger skräp i ett lokalt sopkärl så måste du säkerställa att inte fåglar kan få tag på det. Fåglar och andra djur kan snabbt sprida ut skräpet i naturen.
  • Allemansrätten ger dig rätt att stanna ett dygn på samma plats. Om du önskar stanna längre så måste du prata med markägaren. Större grupper bör alltid fråga om tillåtelse.

Visa respekt för vilda djur

För att inte störa djurlivet i samband med paddling så är det bra att tänka på att:

  • Kanoten går tyst fram och det är lätt att komma för nära och överraska skygga djur. Var extra varsam under vår och sommar då fåglar ruvar eller har fågelungar. De kan lätt skrämmas iväg och fågelkullar kan splittras.
  • Låt fåglarna ha företräde på vattnet och ta det extra lugnt i trånga vattendrag. Ge fåglarna extra tid på sig att komma undan i lugn och ro.
  • Var observant på nervöst beteende hos fåglar. När du märker att en fågel är nervös så beror det ofta på att det finns ett bo eller fågelungar i närheten. Försök lokalisera anledningen till beteendet och paddla på avstånd.
  • För att minska risken för spridning av kräftpest så är det viktigt att kanot och annan utrustning fått torka innan den flyttas från ett vatten till ett annat.

Eldning i naturen

Vid eldning bör du vara extremt försiktig. Risken för att elden sprider sig via gnistor är stor. Det är även stor risk att glödbranden smyger ner i rötter, dit ditt släckvatten inte når. Då kan glöden ligga och gro i timmar eller dagar för att sedan flamma upp igen.

Elda aldrig direkt på klippor eftersom de då riskerar att spricka. Sker det så är klipporna förstörda för all framtid. Ha därför något att elda i om en eldstad inte finns. Ha med ett eldnät eller lägg tex en muurika på några stenar som underlag. När det kommer till eldning gäller det att ha ett gott omdöme och att hålla koll på om det är eldningsförbud på platsen. Observera att det vid eldningsförbud även är förbjudet att elda i förberedda eldstäder. Ha med ett fältkök för matlagningen, det får du alltid använda.

Du får plocka grenar och kottar från marken att elda med men du får inte ta näver eller kvistar från levande träd. Det kan underlätta att ha med några egna vedklabbar, framförallt när man rastar på välbesökta platser.

Var noggrann med att släcka elden ordentligt med en riklig mängd vatten. Då kan en vikbar hink vara skönt att ha.

Sjömansskap i kajak

Som paddlare så måste man samspela med såväl djur som med båtar för att paddlingen ska vara säker. Sjövett för paddlare handlar därför ofta om att vara tydlig på vattnet. Det blir extra viktigt när man sitter i en kanot, eftersom du är lite extra utsatt. Här kommer några tips på hur du ska tänka för att göra din paddling så säker som möjligt:

  • Visa tydligt vart du tänker paddla. När du väjer för annan farkost så gör det tydligt och håll en stadig kurs.
  • Om ni är ute flera paddlare tillsammans, tänk då på att paddla i en tajt grupp. Om ni ska korsa en farled så gör det genom att paddla bredvid varandra, eftersom ni då tar ni upp minst plats och ni syns bäst. Vänta in alla i gruppen innan farleden ska korsas och paddla sedan bredvid den som är långsammast. På så sätt håller ni ihop.
  • Passera farleden vinkelrätt så att man är i farleden så kort tid som möjligt. Det är extra viktigt runt lunch en fin sommardag då det är som mest båtar ute.
  • Planera din tur väl och titta alltid på väderleksrapporten innan avfärd. På det sättet kan du säkerställa att vädret är lämpligt för din planerade tur och att du har packat kläder som passar för vädret.
  • Försök om möjligt att planera för att ha medvind på vägen hem. Lockas inte av att börja med vinden i ryggen.
  • Är det vindstilla så ”promenadpaddlar” man i ungefär promenadfart, det vill säga 4-5 km/h beroende på antalet paddlare och antalet småpauser i paddlingen.


Andra saker som är bra att tänka på är:

  • Ha ljusa, skarpa färger på dig.
  • Tänk på att du syns extra dåligt för de som har dig och solen i samma linje.
  • Var extra vaksam när du har solen rakt framifrån.
  • Misstänker du att en båt inte ser dig, se då till att paddla bort från båtens kurs.
  • Enklast, vackrast och säkrast är att paddla längs land där eventuella båtar tar det lugnt.
  • Paddlar du i en smal passage så är det högertrafik som gäller.
  • Om du ska passera en skärgårdsbåt som ligger mot kaj och släpper av folk, tänk då på strömmarna som bildas bakom båten och var uppmärksam på att båten inom kort kommer att backa ut. Att vänta är ofta det bästa alternativet i dessa lägen.
  • Om du planerar att paddla då det är mörkt eller då det riskerar att bli mörkt under din paddling, ha då med en lampa. Vi rekommenderar att man har en lanterna med vitt runtomkringlysande ljus på akterdäck samt en pannlampa för att läsa karta eller för att lysa med i valfri riktning. Tänk på att pannlampan inte behöver vara påslagen hela tiden, då den ibland stör ditt mörkerseende när ljuset studsar mot kajak och händer. Har du en pannlampa som kan lysa med rött ljus så kan det vara ett bra sätt att minska inverkan på mörkerseendet.

Om olyckan är framme

Hamnar du i sjönöd och måste larma sjöräddningen så är mobiltelefonen ditt viktigaste redskap. Se till att ha den laddad under hela din paddling och ha alltid med extra batteri eller en powerbank. Telefonen ska dessutom alltid förvaras i ett vattentätt fodral.

Du ringer 112 för att bli kopplad till sjöräddningen. Var beredd på att kunna ange din position. Om du inte kan ange exakt position, beskriv så noggrant du kan var du är. Idag finns appar som “Sjösäker” och “Kustväder” som hjälper dig att ange exakt position. Du kan även låta anhöriga se din position via olika kartappar.

Då pekskärmen ibland kan vara svåranvänd genom det vattentäta fodralet, så är det bra att testa ifall talfunktionen för uppringning fungerar. Vissa telefoner har även en snabbfunktion via fasta knappar för att ringa nödsamtal. Det är helt enkelt värt att lägga några minuter på att lära dig din telefon innan du ger dig ut på vattnet.

Ifall du paddlar under kallare årstider får man tänka på att batteritiden påverkas av kylan och att det då kan vara bra att hänga sin mobil innanför flytvästen där den får kroppsvärme.
Det är också bra att ha nödraketer och handbloss med i kajaken. Nödraketerna syns länge och från långt håll, medan handblossen visar riktningen om sjöräddningen är nära.