Allemansrätten ger paddlare en fantastisk möjlighet att röra sig fritt längs stränder och sjöar, till och med på platser som ägs av andra. Den möjliggör att du kan ta del av allt det vackra som Sveriges kuster och sjöar har att erbjuda helt gratis. Med de rättigheter som allemansrätten ger dig, så följer även ett stort ansvar gentemot djur, natur och markägare. Man bör alltid ha allemansrättens huvudregel i åtanke: Inte störa och inte förstöra.
Områden där allemansrätten är begränsad.
Tänk på att allemansrätten är begränsad i följande typer av områden:
I dessa områden gäller lokala föreskrifter och det kan till exempel råda förbud mot att besöka platsen under vissa perioder, att tälta eller att göra upp eld. Det är alltså viktigt att ta reda på vad som gäller innan man går i land på en plats. Att ha en karta där den här typen av områden är utmärkta, är därför bra att ha med sig i kanoten.
Det vanligaste man stöter på som paddlare är fågelskyddsområden. Dessa är ofta utmärkta med skyltar som informerar om när på året fågelskyddsområdet gäller. Ha därför gärna med en kikare så att du på håll kan se vad som står på skyltarna.
För att minimera slitaget på vår vackra natur så är det viktigt att tänka på följande:
För att inte störa djurlivet i samband med paddling så är det bra att tänka på att:
Vid eldning bör du vara extremt försiktig. Risken för att elden sprider sig via gnistor är stor. Det är även stor risk att glödbranden smyger ner i rötter, dit ditt släckvatten inte når. Då kan glöden ligga och gro i timmar eller dagar för att sedan flamma upp igen.
Elda aldrig direkt på klippor eftersom de då riskerar att spricka. Sker det så är klipporna förstörda för all framtid. Ha därför något att elda i om en eldstad inte finns. Ha med ett eldnät eller lägg tex en muurika på några stenar som underlag. När det kommer till eldning gäller det att ha ett gott omdöme och att hålla koll på om det är eldningsförbud på platsen. Observera att det vid eldningsförbud även är förbjudet att elda i förberedda eldstäder. Ha med ett fältkök för matlagningen, det får du alltid använda.
Du får plocka grenar och kottar från marken att elda med men du får inte ta näver eller kvistar från levande träd. Det kan underlätta att ha med några egna vedklabbar, framförallt när man rastar på välbesökta platser.
Var noggrann med att släcka elden ordentligt med en riklig mängd vatten. Då kan en vikbar hink vara skönt att ha.
Som paddlare så måste man samspela med såväl djur som med båtar för att paddlingen ska vara säker. Sjövett för paddlare handlar därför ofta om att vara tydlig på vattnet. Det blir extra viktigt när man sitter i en kanot, eftersom du är lite extra utsatt. Här kommer några tips på hur du ska tänka för att göra din paddling så säker som möjligt:
Andra saker som är bra att tänka på är:
Hamnar du i sjönöd och måste larma sjöräddningen så är mobiltelefonen ditt viktigaste redskap. Se till att ha den laddad under hela din paddling och ha alltid med extra batteri eller en powerbank. Telefonen ska dessutom alltid förvaras i ett vattentätt fodral.
Du ringer 112 för att bli kopplad till sjöräddningen. Var beredd på att kunna ange din position. Om du inte kan ange exakt position, beskriv så noggrant du kan var du är. Idag finns appar som “Sjösäker” och “Kustväder” som hjälper dig att ange exakt position. Du kan även låta anhöriga se din position via olika kartappar.
Då pekskärmen ibland kan vara svåranvänd genom det vattentäta fodralet, så är det bra att testa ifall talfunktionen för uppringning fungerar. Vissa telefoner har även en snabbfunktion via fasta knappar för att ringa nödsamtal. Det är helt enkelt värt att lägga några minuter på att lära dig din telefon innan du ger dig ut på vattnet.
Ifall du paddlar under kallare årstider får man tänka på att batteritiden påverkas av kylan och att det då kan vara bra att hänga sin mobil innanför flytvästen där den får kroppsvärme.
Det är också bra att ha nödraketer och handbloss med i kajaken. Nödraketerna syns länge och från långt håll, medan handblossen visar riktningen om sjöräddningen är nära.
Vi arbetar gärna med Kajaksidan i Lännersta, öster om Stockholm. Vi anser att de är de bästa när det gäller kajakpaddling och kajakköp. De som arbetar och driver Kajaksidan är alla inbitna paddlare och arbetar för att fler ska få uppleva allt det fantastiska som paddling för med sig. Den öppnar upp en värld av möjligheter, både när det kommer till naturupplevelser och motion.
I deras butik, som ligger i Nacka/Stockholm 10 minuter utanför tullarna, har de ett brett sortiment för paddlare. Deras kunniga personal bjuder gärna på en kaffe och hjälper dig att hitta rätt bland våra produkter. I butiken har de ca 70 olika kajakmodeller, surfskis och SUP´ar för att säkerställa att de har något för alla. Du hittar förstås även mängder av tillbehör, reservdelar och kläder för all typ av paddling.
Har du frågor kring paddling eller utrustning är du alltid välkommen att höra av dig till dem på 08-749 24 33 eller info(at)kajaksidan.se eller kontakt(at)travelproduction.se.
RING KAJAKSIDAN
Telefon: 08-749 24 33
Besvaras på vardagar 10.00-18.00 och lördagar 10.00-15.00
MAILA KAJAKSIDAN
info@kajaksidan.se
KAJAKSIDANS BUTIK
Prästkragens väg 40, 132 45 Saltsjö-Boo, Sverige
DENNA HEMSIDA
Har du synpunkter på denna hemsida och dess innehåll kan du kontakta mig, Åke Johansson, kontakt(at)travelproduction.se.